Godzinnik.pl Polska Ewa Zajączkowska-Hernik: Uwielbiam zamykać się w kuchni i eksperymentować. Podczas gotowania się...

Ewa Zajączkowska-Hernik: Uwielbiam zamykać się w kuchni i eksperymentować. Podczas gotowania się odprężam

Data publikacji:

Posłanka do Parlamentu Europejskiego podkreśla, że przyrządzając w kuchni różne smakołyki, doskonale się relaksuje. Ma swoje stare, sprawdzone przepisy, ale lubi też eksperymentować. Na świątecznym stole w jej domu nie zabraknie bigosu, pierogów i zupy grzybowej, ale tym razem w nowej odsłonie. Ewa Zajączkowska-Hernik cieszy się, że zarówno Boże Narodzenie, jak i sylwestra spędzi w domowym zaciszu.

Ewa Zajączkowska-Hernik przyznaje, że przedświąteczna krzątanina w kuchni sprawia jej ogromną frajdę. Już przegląda przepisy i szuka nowości, by w święta zaskoczyć swoich bliskich.

– Niecierpliwie czekam, aż będę mogła się zająć przygotowaniami do świąt Bożego Narodzenia. Wtedy po prostu zamknę się w kuchni, odpalę dobrą muzykę i będę gotować oraz piec ulubione potrawy. Mam w planach wypróbowanie nowego przepisu na zupę grzybową, ale też tradycyjnie będzie bigos, będą pierogi, może upiekę jakieś nowe ciasto, jeszcze nie piekłam miodownika, więc chyba spróbuję. Lubię eksperymentować w kuchni, więc mam nadzieję, że na wszystko znajdę czas i zdążę do świąt – mówi agencji Newseria Ewa Zajączkowska-Hernik.

Posłanka do Parlamentu Europejskiego podkreśla, że gotuje, ponieważ to autentycznie lubi. Nie jest to związane z tradycyjnym modelem rodziny, gdzie to kobieta zajmuje się przygotowaniem posiłków dla rodziny. 

– Uwielbiam zamykać się w kuchni. Wiem, że zaraz się zlecą tutaj i powiedzą: och, ta Zajączkowska znowu promuje patriarchat. Nie, to nie jest patriarchat, nawet bym powiedziała, że to jest matriarchat, dlatego że to ja narzucam w te wolne dni, co robię, a mój mąż siedzi z dziećmi, a ja wtedy zamykam się w kuchni i gotuję, więc to jest cały absurd tej sytuacji – przyznaje. 

Ewa Zajączkowska-Hernik lubi wymyślać i testować nowe przepisy i cieszy się, gdy rodzina ze smakiem zajada się przyrządzonymi przez nią potrawami.

– Uwielbiam gotować i gotowanie daje mi bardzo duże odprężenie, natomiast czy jestem w czymś lepsza od innych? Tutaj nie ma sensu rywalizować, ja gotuję dobrze, moja teściowa gotuje równie dobrze. Są rzeczy, w których nigdy jej nie doścignę, a być może są moje rzeczy, które bardziej smakują mojemu mężowi niż te zrobione przez nią, ale to już są prywatne smaczki – mówi.

Po tygodniach wytężonej pracy europosłanka liczy na spokojniejszą końcówkę roku. Sylwestra zamierza spędzić w rodzinnym gronie.

– Ja mam tak mało czasu dla rodziny, że sylwestra spędzamy w bardzo hermetycznym gronie, czyli ja, mój mąż i dzieci. Wiadomo, z dziećmi się nie imprezuje nie wiadomo jak, więc raczej jest spokojnie. Ale też polityka powoduje, że mam tyle wrażeń na co dzień, że sylwester jest zwykłym dniem, w którym można po prostu odpocząć i raczej skromnie poświętować, spokojnie, bez szaleństw. Ja już czasy szaleństwa mam za sobą – mówi.

Ewa Zajączkowska-Hernik nie ukrywa natomiast, że szczególnie lubi muzykę rockową i dobrze się bawi koncertach zespołów, które właśnie grają ten gatunek.

- Reklama -

– Uwielbiam koncerty rockowe i śledzę je niecierpliwie. W lipcu 2026 roku w Brukseli gra ZZ Top, więc czekam. Nie byłam niestety, gdy ZZ Top grało w pełnym składzie w Dolinie Charlotty w 2015 roku i ubolewam nad tym, więc koncertu w Brukseli już nie odpuszczę – dodaje.

 

Źródło: Newseria

NAJNOWSZE INFORMACJE

UE przyspiesza rozwój sztucznej inteligencji i infrastruktury cyfrowej. Na terenie Unii powstanie 19 fabryk AI, w tym dwie w Polsce

Unia Europejska intensyfikuje działania na rzecz wzmocnienia swojej pozycji technologicznej. W projekcie nowych wieloletnich ram finansowych Komisja Europejska zapowiedziała ponad 400 mld euro...

Trwają prace nad klauzulami ochronnymi w umowie handlowej UE–Mercosur. Rolnicy domagają się silniejszych zabezpieczeń ich interesów

Ten tydzień przyniósł szereg zmian dotyczących umowy handlowej między Unią Europejską a krajami Mercosuru. W poniedziałek Parlament Europejski z pewnymi poprawkami poparł rozporządzenie wdrażające...

Ewa Zajączkowska-Hernik: Uwielbiam zamykać się w kuchni i eksperymentować. Podczas gotowania się odprężam

Posłanka do Parlamentu Europejskiego podkreśla, że przyrządzając w kuchni różne smakołyki, doskonale się relaksuje. Ma swoje stare, sprawdzone przepisy, ale lubi też eksperymentować. Na...

Mariola Bojarska-Ferenc: Nie dajemy sobie prezentów, które potem będą rzucone w kąt. Lubimy mądrze wydawać pieniądze

Trenerka fitnessu bardzo ceni sobie rodzinną atmosferę, dlatego drzwi jej domu są szeroko otwarte dla bliskich. W te święta szczególnym gościem będzie najmłodsza wnuczka,...

Wczesne wykrywanie objawów sepsy jest kluczowe dla rokowań pacjentów. W Polsce śmiertelność na oddziałach intensywnej terapii sięga 50 proc.

Według ostatnich opublikowanych danych Światowej Organizacji Zdrowia, w 2017 roku blisko 50 mln pacjentów na całym świecie zachorowało na sepsę z czego 11 mln ze...

Nastolatkowie chcą mieć kontrolę nad publikacją wizerunku online. Dziś rodzice i nauczyciele robią to często bez ich zgody

Publikowanie wizerunku dzieci i nastolatków w internecie może się wiązać z poważnymi zagrożeniami – zdjęcia czy filmy mogą się stać powodem hejterskich ataków, ale też mogą...

Monika Richardson: Ubieram moje roślinki, żeby przypominały choinkę. Mam malutkie mieszkanko, więc na moich roślinach mieszkają światełka i bombki

Dziennikarka z ekscytacją czeka na święta Bożego Narodzenia, bo jak podkreśla, jest to dla niej wyjątkowy czas w roku. Zadbała więc już o odpowiednią oprawę swojego mieszkania...

Za 10 lat polski system elektroenergetyczny ma być gotowy na pracę głównie z odnawialnymi źródłami. Inwestycje sięgną 75 mld zł

Polski system elektroenergetyczny wchodzi w etap głębokiej przebudowy. Kluczowe znaczenie będzie miało nie tylko to, ile energii zostanie wytworzone i z jakich źródeł, ale też czy...

Zaawansowane prace nad terapią komórkową raka płuca na Uniwersytecie Gdańskim. Odkrycia projektu SWIFT wesprą też diagnostykę tej choroby

Naukowcy Uniwersytetu Gdańskiego w projekcie „Nauka dla dobra społecznego, innowacji i skutecznych terapii (SWIFT)” rozpoczęli przygotowania do badania klinicznego terapii komórkowej niedrobnokomórkowego raka płuca. Dzięki efektom...

Mija siedem lat od zamachu w Strasburgu, w którym zginęli dziennikarze z Polski i Włoch. Duża uroczystość w Parlamencie Europejskim

Podczas trwającej sesji w Parlamencie Europejskim przewodnicząca Roberta Metsola odsłoniła pamiątkową tablicę na cześć dwóch młodych dziennikarzy, którzy zginęli w zamachu terrorystycznym w Strasburgu w 2018 roku....

Rosną obawy Polaków o stan lasów i ich bioróżnorodność. To wpływa na ich decyzje zakupowe

Realne skutki zmiany klimatu, w tym spadek bioróżnorodności, pożary lasów czy ekstremalne zjawiska pogodowe, pozostają jednymi z najpoważniejszych zmartwień Polaków – wynika z najnowszego badania Ipsos dla Forest Stewardship...

Paulina Chapko: Nie jestem wielką fanką celebrowania świąt w tradycyjny sposób. U mnie prezenty będą nie pod choinką, ale pod palmą

Końcówkę grudnia Paulina Chapko zamierza spędzić wraz z najbliższymi w Andaluzji. Zamiast siedzieć przy stole pełnym tradycyjnych potraw, będzie odpoczywać pod palmami. Z kolei Adam...

O TYM SIĘ MÓWI

UE przyspiesza rozwój sztucznej inteligencji i infrastruktury cyfrowej. Na terenie Unii powstanie 19 fabryk AI, w tym dwie w Polsce

Unia Europejska intensyfikuje działania na rzecz wzmocnienia swojej pozycji technologicznej. W projekcie nowych wieloletnich ram finansowych Komisja Europejska zapowiedziała ponad 400 mld euro...

Trwają prace nad klauzulami ochronnymi w umowie handlowej UE–Mercosur. Rolnicy domagają się silniejszych zabezpieczeń ich interesów

Ten tydzień przyniósł szereg zmian dotyczących umowy handlowej między Unią Europejską a krajami Mercosuru. W poniedziałek Parlament Europejski z pewnymi poprawkami poparł rozporządzenie wdrażające...

Ewa Zajączkowska-Hernik: Uwielbiam zamykać się w kuchni i eksperymentować. Podczas gotowania się odprężam

Posłanka do Parlamentu Europejskiego podkreśla, że przyrządzając w kuchni różne smakołyki, doskonale się relaksuje. Ma swoje stare, sprawdzone przepisy, ale lubi też eksperymentować. Na...