Godzinnik.pl Biznes Na polskim rynku mleka jest coraz mniej podmiotów. Ich konkurencyjność obniżają rosnące...

Na polskim rynku mleka jest coraz mniej podmiotów. Ich konkurencyjność obniżają rosnące koszty produkcji

Data publikacji:

Rynek producentów i przetwórców mleka się konsoliduje, a proces ten w ostatnich latach przyspieszył. To zdrowy proces, który sprawia, że w branży pozostają silne podmioty – ocenia prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka. Jak podkreśla, to szczególnie ważne w obecnych realiach rynkowych związanych z rosnącymi kosztami pracy, energii, turbulencjami w eksporcie i rosnącą konkurencją na zagranicznych rynkach. Umowa z Mercosurem dla wytwórców nabiału nie jest wielkim problemem, ich zdaniem pokazuje jednak, że pozycja rolnictwa w Europie słabnie w porównaniu z innymi branżami.

Globalne ceny mleka sukcesywnie rosną od 2024 roku. Indeks cen mleka FAO wyniósł 152,6 pkt w sierpniu 2025 roku, co oznacza spadek o 1,3 proc. w porównaniu z lipcem. To wprawdzie drugi z rzędu miesięczny spadek, ale jednocześnie poziom o 16,2 proc. powyżej tego z roku wcześniejszego. Spadek ten odzwierciedlał niższe międzynarodowe ceny za masło, ser i mleko w proszku, co przeważyło nad wyższymi cenami odtłuszczonego mleka w proszku.

 Obecnie rynek mleczny w Polsce jest stabilny. Mówimy zarówno o cenach płaconych rolnikom, jak i cenach produktów, natomiast jest coraz mniej rolników, producentów mleka i coraz mniej przetwórców, czyli rynek się konsoliduje – mówi agencji informacyjnej Newseria Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka. – To jest bardzo zdrowe zjawisko. Tak silny rynek, trzeci co do wielkości producent w Europie, potrzebuje silnych podmiotów, także w relacjach z sieciami handlowymi, ponieważ mamy również bardzo silny eksport. To wszystko zmierza w kierunku bardzo mocnego rynku z niedużą liczbą podmiotów.

Jak podkreśla, proces konsolidacji w ostatnich latach wyraźnie przyspiesza.

– Dotychczas to było jedno–dwa połączenia przez dwa–trzy lata, teraz możemy mówić o połączeniach praktycznie co roku i to kilku. Lepsze to niż upadłość spółdzielni czy zakładów mleczarskich, ale z tym również mamy niestety do czynienia. Kiedy spółdzielnia jest niezbyt atrakcyjna dla potencjalnych nabywców, wtedy musi ogłosić upadłość, bo funkcjonowanie małych podmiotów jest na rynku coraz trudniejsze – mówi prezes ZPPM.

W Unii Europejskiej w ciągu całego ubiegłego roku łączne dostawy surowca do zakładów przetwórczych były wyższe zaledwie o 0,3 proc. niż rok wcześniej. Wyraźne spadki nastąpiły w Niemczech, Irlandii oraz Holandii, czyli krajów o wysokim znaczeniu dla całej unijnej produkcji. Na tle europejskiej czołówki pozytywnie wyróżniała się Polska, która nie tylko należała do grupy państw o dodatniej dynamice produkcji mleka surowego, ale przy tym osiągnęła najwyższy wolumenowy wzrost w UE.

Jak wyjaśnia ekspert, branża ma problemy związane z wysokimi kosztami produkcji, a poza rosnącymi kosztami pracy czy energii są to np. opłaty związane z Funduszem Ochrony Rolnictwa, któremu związek polskich mleczarzy się sprzeciwiał, argumentując, że w ten sposób producenci mleka będą finansować ewentualne straty poniesione przez dostawców innych surowców rolno-spożywczych. Ich zdaniem wysokość ustalonych wpłat jest nieadekwatna do ryzyka niewypłacalności poszczególnych sektorów. Dodatkowym kosztem dla przetwórców może być projektowana rozszerzona odpowiedzialność producenta, która – zgodnie z dotychczas przedstawionymi planami MKiŚ – nakłada opłaty akonto zbiórki i utylizacji lub recyklingu opakowań, w których sprzedawane są produkty mleczarskie.

– Kiedy rosną koszty, to konkurencyjność naturalnie się obniża i osłabia. Musimy mieć świadomość tego, że na przykład koszty pracy, które były bardzo istotnym elementem konkurencyjności, już nim nie są i to na pewno wpływa na naszą konkurencyjność na rynkach międzynarodowych. Gdzie indziej koszty pracy są ciągle niższe, coraz wyraźniej niższe niż w Polsce. Dlatego musimy się w jakiś sposób dostosować, szukać nowych rynków zbytu, czyli trwa walka o eksport – podkreśla Marcin Hydzik.

Konsumpcja krajowa rośnie systematycznie, choć trudno ocenić, czy jest to efekt naturalnego wzrostu konsumpcji wśród Polaków, czy także mają tutaj duży udział Ukraińcy, którzy napłynęli po 2022 roku, w którym wystąpił dość gwałtowny wzrost konsumpcji. Nadwyżki produkcji przeznaczane są na eksport.

– W wielu ubiegłych latach bardzo dużo zarabialiśmy na eksporcie, natomiast w obliczu tego, co się dzieje na świecie, sytuacji niepewności, chaosu, jest to coraz bardziej ryzykowny biznes, bo rynki się otwierają, zamykają, są przeszkody transportowe, choćby kwestia Białorusi i granicy, kwestia Tajwanu, przecież tam jest najpoważniejszy szlak handlowy dla gospodarki światowej – wskazuje ekspert. – Musimy reagować na bieżąco na to, co się dzieje na świecie, i przewidywać, gdzie mogą być jakieś trudności, żeby je ewentualnie omijać.

- Reklama -

Ostatnio istotnym dla szeroko rozumianej branży rolnej tematem była umowa UE z Mercosurem, czyli czterema krajami Ameryki Południowej, dotycząca ułatwień we wzajemnym handlu produktami rolnymi. 3 września br. Komisja Europejska przedstawiła swoje wnioski dotyczące porozumienia i zarekomendowała państwom członkowskim jego przyjęcie. W opinii Komisji umowa zmniejszy i zniesie cła i bariery pozataryfowe, jednocześnie chroniąc ponad 350 wysokiej jakości europejskich produktów spożywczych. Kontyngent taryfowy w wysokości 30 tys. t sera stanowi prawie dziesięciokrotność obecnego wolumenu eksportu do krajów Mercosuru, co daje unijnym eksporterom mleka znaczną szansę na rozwój. Polskich przetwórców mleka sposób procedowania umowy jednak niepokoi.  

– Umowa Mercosur może wpłynąć na naszą sytuację w długim okresie, ponieważ wbrew temu, co się słyszy, tam jednak produkcja mleka jest, i w niektórych krajach nawet dość istotna. Ale oczywiście nie jest to taki wpływ, jaki miałoby otwarcie rynku na przykład na ukraińskie produkty, bo to jest zupełnie inna skala. Położenie geograficzne też swoje robi – mówi prezes ZPPM. – Natomiast myślę, że umowa z krajami Mercosur świadczy o tym, że rolnictwo w Polsce i Europie słabnie, jeżeli chodzi o jego pozycję polityczną, ponieważ wygrywają na tym branże chemiczna, samochodowa przede wszystkim. Widać, że siła polityczna rolnictwa w Europie słabnie i nasze interesy są coraz mniej brane pod uwagę.

Źródło: Newseria

NAJNOWSZE INFORMACJE

Monika i Iga Hoffman: W Afryce płakałyśmy, kiedy zderzałyśmy się z codziennością tamtejszych ludzi. Chcemy ich wesprzeć finansowo

Monika i Iga Hoffman podkreślają, że przemierzając dzikie tereny Tanzanii i Kenii, najwięcej łez uroniły nie ze zmęczenia czy bezsilności, ale w trakcie rozmów z mieszkańcami tamtych terenów....

Sztuczna inteligencja coraz skuteczniejsza w interpretacji wyników badań i leczeniu. Potrzebna edukacja specjalistów i pacjentów

Pacjenci coraz częściej traktują narzędzia oparte na sztucznej inteligencji i duże modele językowe (LLM) jako dodatkowe źródło informacji. Przygotowują się dzięki nim do wizyt,...

Ponad 1,7 tys. uwag do projektu ustawy o rozszerzonej odpowiedzialności producenta. Duże kontrowersje budzi rola państwowego urzędu

W połowie sierpnia resort klimatu i środowiska przedstawił projekt ustawy wprowadzającej rozszerzoną odpowiedzialność producentów za odzyskiwanie i recykling opakowań stosowanych w ich produktach. W ramach konsultacji do...

Na polskim rynku mleka jest coraz mniej podmiotów. Ich konkurencyjność obniżają rosnące koszty produkcji

Rynek producentów i przetwórców mleka się konsoliduje, a proces ten w ostatnich latach przyspieszył. To zdrowy proces, który sprawia, że w branży pozostają silne podmioty –...

Naukowcy zbadali, co znaczy być „cool” w różnych kulturach. Wyróżnili sześć uniwersalnych cech takich osób

Ludzie określani jako „fajni”, czyli „cool”, są chętniej akceptowani przez otoczenie, rzadziej zderzają się z wykluczeniem i mają łatwość wywierania wpływu na innych. Grupa naukowców przeanalizowała,...

Zginęła, broniąc przyjaciela przed nożownikiem. Teraz pośmiertnie została bohaterką narodową

Grace O’Malley-Kumar, 19-letnia studentka Uniwersytetu w Nottingham, została pośmiertnie uhonorowana Medalem Jerzego...

Kadry medyczne nie nadążają za starzeniem się społeczeństwa. Brakuje nie tylko lekarzy i pielęgniarek, ale i menedżerów

W dobie starzejącego się społeczeństwa Polska będzie potrzebowała nie tylko więcej kadr medycznych, ale też tego, by te osoby były przygotowane do pracy w obliczu...

Krzysztof Zalewski: Do końca roku jestem w trasie. Chcę też wypuścić jeden albo dwa nowe utwory i pracuję nad materiałem na kolejną płytę

Artysta podkreśla, że po energetycznych letnich festiwalach i koncertach plenerowych teraz przychodzi czas na  bardziej intymne spotkania z fanami w kameralnych przestrzeniach. Już za kilka dni,...

Polacy obawiają się ciężkich chorób i braku środków na ich leczenie. Rośnie zainteresowanie ubezpieczeniami na życie i zdrowie

Ciężka choroba swoja lub bliskich jest jedną z największych obaw Polaków. 62 proc. obawia się zachorowania na nowotwory, 51 proc. – udarów, a 47...

Prezes PAN: Mniej pieniędzy na naukę w Polsce to problem całego kraju. W ten sposób powoli tracimy suwerenność technologiczną

W ustawie budżetowej na 2026 roku na naukę i szkolnictwo wyższe wygospodarowano 44,26 mld zł. To o 1 mld zł więcej niż w 2025 roku. Prezes...

Ekrany w sklepach zmieniają rynek marketingu. Sieci handlowe konkurują z tradycyjnymi mediami

Rynek reklamy przechodzi głęboką transformację. Z raportu WPP Media „Advertising in 2030" wynika, że do końca dekady sztuczna inteligencja, internet rzeczy i rozwiązania oparte...

Polskie drony produkowane w Ukrainie. Bezzałogowce stały się nieodłącznym elementem pola walki

Bezzałogowe systemy powietrzne stały się jednym z kluczowych elementów współczesnego pola walki. Ich rola wykracza daleko poza rozpoznanie – obecnie pełnią funkcje logistyczne, uderzeniowe i wspierające...

O TYM SIĘ MÓWI

Monika i Iga Hoffman: W Afryce płakałyśmy, kiedy zderzałyśmy się z codziennością tamtejszych ludzi. Chcemy ich wesprzeć finansowo

Monika i Iga Hoffman podkreślają, że przemierzając dzikie tereny Tanzanii i Kenii, najwięcej łez uroniły nie ze zmęczenia czy bezsilności, ale w trakcie rozmów z mieszkańcami tamtych terenów....

Sztuczna inteligencja coraz skuteczniejsza w interpretacji wyników badań i leczeniu. Potrzebna edukacja specjalistów i pacjentów

Pacjenci coraz częściej traktują narzędzia oparte na sztucznej inteligencji i duże modele językowe (LLM) jako dodatkowe źródło informacji. Przygotowują się dzięki nim do wizyt,...

Ponad 1,7 tys. uwag do projektu ustawy o rozszerzonej odpowiedzialności producenta. Duże kontrowersje budzi rola państwowego urzędu

W połowie sierpnia resort klimatu i środowiska przedstawił projekt ustawy wprowadzającej rozszerzoną odpowiedzialność producentów za odzyskiwanie i recykling opakowań stosowanych w ich produktach. W ramach konsultacji do...