Fot. W. Szczupak (1)
Kontrole Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wykazały, że ponad połowa polskich winiarzy ma problemy z właściwym znakowaniem win. W związku z tym Inspekcja opracowała adresowany do producentów „Przewodnik po znakowaniu win innych niż musujące”, który ma im pomóc uniknąć błędów w przyszłości. Publikację zaprezentowano 18 marca br. w Łosiowie podczas konferencji „Wino bez tajemnic”. Winiarze przyznali, że przewodnik to strzał w dziesiątkę.
Podczas kontroli IJHARS, które odbyły się w 2024 roku, Inspekcja sprawdziła oznakowanie 46 partii, w przypadku 26 (56,5 proc.) zakwestionowała informacje i sposób ich umieszczenia na etykietach.
Zdaniem dr Przemysława Rzodkiewicza, Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, znakowanie win w polskich winiarniach to obszar , który wymaga jeszcze poprawy.
„Celem publikacji jest zapoznanie środowiska winiarskiego z prawidłowym znakowaniem win produkowanych w Polsce. Nasz poradnik na konkretnych przykładach pokazuje, w jaki sposób przygotować etykietę wina, aby zawierała ona wszystkie elementy wymagane prawem. Jest to praktyczna publikacja, która podpowiada, jak zaprezentować swój produkt, zachowując wszystkie wymagane przepisami standardy w tym zakresie” – wskazuje dr Przemysław Rzodkiewicz.
Autorzy publikacji podkreślają, że czytelność etykiety to fundamentalna zasada dotycząca opisu każdego produktu żywnościowego. Dlatego „Przewodnik” w przystępny sposób, krok po kroku, informuje, co należy zrobić, żeby etykieta wina spełniała wymogi zawarte w skomplikowanych aktach prawnych – zarówno polskich, jak i unijnych.
Szymon Godyla, właściciel Pałacowej Winnicy Godyla w Pawłowicach, podkreśla, że przewodnik wyjaśnia przepisy, które bardzo często są niezrozumiałe dla producentów.
„Ta publikacja była bardzo wyczekiwana przez rynek, ponieważ przepisy mówiące o tym, jak etykietować wino, są bardzo szczegółowe i precyzyjne. Przewodnik z pewnością ułatwi ten proces” – mówi Szymon Godyla.
Broszura zawiera wskazówki poparte dużymi, czytelnymi ilustracjami poprawnie wykonanych etykiet. Pozwala winiarzom zaoszczędzić czas, który zamiast na interpretację przepisów będą mogli wykorzystać na pracę przy winorośli i winie.
„Polskie winnice to bardzo często małe projekty, które ludzie robią poza swoją pracą. Czyli ktoś pracuje na co dzień osiem godzin w firmie, a następnie wraca do domu i prowadzi winnicę. I niejednokrotnie nie ma na tyle czasu, żeby te przepisy zgłębić” – mówi właściciel Pałacowej Winnicy Godyla.
Autorzy „Przewodnika” nie poprzestają na podawaniu samych przepisów typu „informacje na etykiecie muszą być umieszczone w widocznym miejscu, odróżniać się od tła i być nieusuwalne…” – ale w praktyczny, przystępny sposób pokazują, jak producent może to osiągnąć.
Prezes zarządu Winnicy Dom Charbielin Mateusz Grocholski przyznaje, że zapoznał się z materiałem zawartym w przewodniku i deklaruje, że będzie z niego korzystał. Winiarz wyraził opinię, że publikacja przyczyni się do budowania marki polskich win.
„Zebranie w formie przewodnika wszystkich informacji dotyczących znakowania win będzie bardzo pomocne w pracy winiarza. Myślę, że strona formalna oraz postawienie na transparentność wobec konsumenta są bardzo ważne” – podkreśla Mateusz Grocholski.
Dodaje, że w jego przypadku winiarstwo jest nie tylko drogą zawodową, ale również pasją.
„Właśnie takie połączenie pasji z zaangażowaniem zawodowym może przynieść korzyści i zapewnić fajną przyszłość” – wskazuje Mateusz Grocholski.
Autorzy „Przewodnika” podkreślają, że broszura nie stanowi źródła prawa. Została przygotowana wyłącznie w celu wyjaśnienia i ułatwienia interpretacji treści przepisów regulujących zasady znakowania win oraz kwestii związanych z certyfikacją wina.
Co istotne, prawidłowe oznakowanie butelek może okazać się również doskonałym narzędziem do promocji całych winiarskich regionów: budowania ich marki oraz rozpoznawalności wśród konsumentów tak w Polsce i Europie, jak i na całym świecie.
Według najnowszych danych z ewidencji prowadzonej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Polsce zarejestrowanych jest ponad 700 podmiotów wyrabiających wino z winogron, pochodzących z upraw winorośli położonych na terenie Polski, przeznaczonych do obrotu handlowego.
Źródło informacji: PAP MediaRoom
Źródło: PAP MediaRoom