
Lodówki gastronomiczne to profesjonalne urządzenia chłodnicze, dzięki którym można przechowywać produkty spożywcze w odpowiednich temperaturach. W ten sposób zachowują one swoje właściwości odżywcze, przydatność do spożycia, jak również estetyczny wygląd. To bardzo ważne, jeżeli chodzi o ograniczenie marnowania żywności w gastronomii.
Odpowiednia lodówka gastronomiczna to niezbędne wyposażenie między innymi w restauracjach, barach, hotelach, a także innych lokalach z sektora HoReCa. W poniższym artykule skupimy się na tym, jak wybrać najlepsze urządzenie, które zapewni nam nie tylko idealne warunki do przechowywania, ale też ułatwi codzienną pracę.
Lodówki gastronomiczne – co znajdziemy na rynku?
Na rynku znajdziemy wiele urządzeń chłodniczych, które możemy bez trudu dopasować do specyfiki danego lokalu. Dzięki nim można w pełni wykorzystać ich właściwości, aby codzienna praca stała się prostsza, a produkty spożywcze miały zawsze zapewnione idealne warunki do magazynowania. Oto kilka rodzajów urządzeń, na jakie warto zwrócić uwagę.
- Lodówki podblatowe – świetne rozwiązanie do niewielkich lokali, gdzie ilość wolnego miejsca jest mocno ograniczona. Jak sama nazwa wskazuje – urządzenia z powodzeniem można ustawić pod blatem roboczym, aby wszystkie potrzebne nam składniki znajdowały się zawsze pod ręką.
- Szafy chłodnicze – profesjonalne urządzenia idealne do przechowywania dużej ilości różnych produktów. Do wyboru mamy szafy przeszklone, dzięki którym nie ma potrzeby ich otwierania, aby sprawdzić, co znajduje się w środku. Szafy chłodnicze to niezbędne wyposażenie zaplecza w profesjonalnej gastronomii, dzięki któremu możemy magazynować zapasy w bezpiecznych warunkach.
- Witryny chłodnicze – to kolejny przykład urządzeń chłodniczych, na jaki warto zwrócić uwagę. Służą one nie tylko do przechowywania, ale także ekspozycji produktów, dlatego znajdują zastosowanie głównie w cukierniach czy kawiarniach.
Lodówki gastronomiczne powinniśmy dopasować do specyfiki lokalu głównie pod kątem ich rozmiarów. Ważne jest to, aby zapewnić swobodny dostęp do urządzenia (jego otwieranie i zamykanie), co ma duże znaczenie także ze względu na bezpieczeństwo.
Najważniejsze parametry lodówek gastronomicznych
Przed zakupem lodówki gastronomicznej koniecznie należy zwrócić uwagę na kilka parametrów, dzięki którym uda nam się wybrać najlepsze urządzenie chłodnicze. W pierwszej kolejności trzeba rzecz jasna wziąć pod uwagę jej wymiary oraz pojemność. Wcześniej warto zatem dokładnie wymierzyć zaplecze kuchenne, a także zastanowić się nad tym, jakie ilości produktów zazwyczaj magazynujemy. Jeżeli przestrzeń nam na to pozwoli, warto zainwestować w profesjonalne chłodziarki dwudrzwiowe, zapewniające dużo miejsce do przechowywania. W mniejszych lokalach z pewnością wystarczą nam modele jednodrzwiowe, a w niektórych przypadkach nawet kompaktowe lodówki podblatowe.
Kolejna sprawa to zakres temperatur. Trzeba pamiętać o tym, że różne rodzaje żywności wymagają tego, aby przechowywać je w innych temperaturach. Dobrym rozwiązaniem są urządzenia z wyświetlaczem, dzięki któremu możemy na bieżąco kontrolować warunki, jakie panują w środku. Przykładowo, niektóre szafy chłodnicze pozwalają na regulację temperatury w zakresie -2 do 8 stopni Celsjusza, co zapewni optymalne warunki dla większości popularnych artykułów spożywczych oraz gotowych dań.
Mimo że lodówki gastronomiczne najczęściej są wyposażeniem zaplecza kuchennego, ich design i materiały, z jakiego zostały wykonane, nie jest bez znaczenia. Warto zdecydować się na urządzenia wykonane z wysokiej jakości stali, dzięki czemu będą one nie tylko odporne na uszkodzenia, ale też łatwiejsze w czyszczeniu. Regulowana wysokość półek z całą pewnością będzie miała bardzo pozytywny wpływ na optymalizację dostępnej przestrzeni. Ciekawy wybór lodówek gastronomicznych od renomowanych producentów można znaleźć na stronie: https://termosy.com.pl/Lodowki-gastronomiczne-c1330.
Dodatkowe funkcje w lodówkach dla gastronomii
Profesjonalne lodówki przeznaczone do użytku w gastronomii oraz branży HoReCa mogą być też wyposażone w różne funkcje, dzięki którym ich użytkowanie staje się jeszcze bardziej wygodne. Wśród nich warto zwrócić uwagą na następujące udogodnienia:
- funkcja automatycznego odszraniania – niezbędna w chłodziarkach, które pozwalają utrzymywać naprawdę niskie temperatury wewnątrz;
- możliwość przechowywania pojemników GN w wybranych rozmiarach;
- samozamykające się drzwi z możliwością ich zamknięcia na klucz.
Jak widać, dobrze dopasowana lodówka gastronomiczna nie tylko pozwoli nam optymalnie zarządzać zapasami, ale też sprawi, że codzienna praca kucharzy albo innych pracowników gastronomii stanie się znacznie bardziej komfortowa.









