Godzinnik.pl Artykuł Sponsorowany Jakie lodówki gastronomiczne wybrać - poradnik dla inwestorów

Jakie lodówki gastronomiczne wybrać – poradnik dla inwestorów

Data publikacji:

jakie lodówki gastronomiczne wybrać

Lodówki gastronomiczne to profesjonalne urządzenia chłodnicze, dzięki którym można przechowywać produkty spożywcze w odpowiednich temperaturach. W ten sposób zachowują one swoje właściwości odżywcze, przydatność do spożycia, jak również estetyczny wygląd. To bardzo ważne, jeżeli chodzi o ograniczenie marnowania żywności w gastronomii. 

Odpowiednia lodówka gastronomiczna to niezbędne wyposażenie między innymi w restauracjach, barach, hotelach, a także innych lokalach z sektora HoReCa. W poniższym artykule skupimy się na tym, jak wybrać najlepsze urządzenie, które zapewni nam nie tylko idealne warunki do przechowywania, ale też ułatwi codzienną pracę. 

Lodówki gastronomiczne – co znajdziemy na rynku?

Na rynku znajdziemy wiele urządzeń chłodniczych, które możemy bez trudu dopasować do specyfiki danego lokalu. Dzięki nim można w pełni wykorzystać ich właściwości, aby codzienna praca stała się prostsza, a produkty spożywcze miały zawsze zapewnione idealne warunki do magazynowania. Oto kilka rodzajów urządzeń, na jakie warto zwrócić uwagę. 

  • Lodówki podblatowe – świetne rozwiązanie do niewielkich lokali, gdzie ilość wolnego miejsca jest mocno ograniczona. Jak sama nazwa wskazuje – urządzenia z powodzeniem można ustawić pod blatem roboczym, aby wszystkie potrzebne nam składniki znajdowały się zawsze pod ręką. 
  • Szafy chłodnicze – profesjonalne urządzenia idealne do przechowywania dużej ilości różnych produktów. Do wyboru mamy szafy przeszklone, dzięki którym nie ma potrzeby ich otwierania, aby sprawdzić, co znajduje się w środku. Szafy chłodnicze to niezbędne wyposażenie zaplecza w profesjonalnej gastronomii, dzięki któremu możemy magazynować zapasy w bezpiecznych warunkach. 
  • Witryny chłodnicze – to kolejny przykład urządzeń chłodniczych, na jaki warto zwrócić uwagę. Służą one nie tylko do przechowywania, ale także ekspozycji produktów, dlatego znajdują zastosowanie głównie w cukierniach czy kawiarniach. 

Lodówki gastronomiczne powinniśmy dopasować do specyfiki lokalu głównie pod kątem ich rozmiarów. Ważne jest to, aby zapewnić swobodny dostęp do urządzenia (jego otwieranie i zamykanie), co ma duże znaczenie także ze względu na bezpieczeństwo. 

Najważniejsze parametry lodówek gastronomicznych 

Przed zakupem lodówki gastronomicznej koniecznie należy zwrócić uwagę na kilka parametrów, dzięki którym uda nam się wybrać najlepsze urządzenie chłodnicze. W pierwszej kolejności trzeba rzecz jasna wziąć pod uwagę jej wymiary oraz pojemność. Wcześniej warto zatem dokładnie wymierzyć zaplecze kuchenne, a także zastanowić się nad tym, jakie ilości produktów zazwyczaj magazynujemy. Jeżeli przestrzeń nam na to pozwoli, warto zainwestować w profesjonalne chłodziarki dwudrzwiowe, zapewniające dużo miejsce do przechowywania. W mniejszych lokalach z pewnością wystarczą nam modele jednodrzwiowe, a w niektórych przypadkach nawet kompaktowe lodówki podblatowe. 

Kolejna sprawa to zakres temperatur. Trzeba pamiętać o tym, że różne rodzaje żywności wymagają tego, aby przechowywać je w innych temperaturach. Dobrym rozwiązaniem są urządzenia z wyświetlaczem, dzięki któremu możemy na bieżąco kontrolować warunki, jakie panują w środku. Przykładowo, niektóre szafy chłodnicze pozwalają na regulację temperatury w zakresie -2 do 8 stopni Celsjusza, co zapewni optymalne warunki dla większości popularnych artykułów spożywczych oraz gotowych dań. 

Mimo że lodówki gastronomiczne najczęściej są wyposażeniem zaplecza kuchennego, ich design i materiały, z jakiego zostały wykonane, nie jest bez znaczenia. Warto zdecydować się na urządzenia wykonane z wysokiej jakości stali, dzięki czemu będą one nie tylko odporne na uszkodzenia, ale też łatwiejsze w czyszczeniu. Regulowana wysokość półek z całą pewnością będzie miała bardzo pozytywny wpływ na optymalizację dostępnej przestrzeni. Ciekawy wybór lodówek gastronomicznych od renomowanych producentów można znaleźć na stronie: https://termosy.com.pl/Lodowki-gastronomiczne-c1330.

Dodatkowe funkcje w lodówkach dla gastronomii

Profesjonalne lodówki przeznaczone do użytku w gastronomii oraz branży HoReCa mogą być też wyposażone w różne funkcje, dzięki którym ich użytkowanie staje się jeszcze bardziej wygodne. Wśród nich warto zwrócić uwagą na następujące udogodnienia:

  • funkcja automatycznego odszraniania – niezbędna w chłodziarkach, które pozwalają utrzymywać naprawdę niskie temperatury wewnątrz;
  • możliwość przechowywania pojemników GN w wybranych rozmiarach;
  • samozamykające się drzwi z możliwością ich zamknięcia na klucz.

Jak widać, dobrze dopasowana lodówka gastronomiczna nie tylko pozwoli nam optymalnie zarządzać zapasami, ale też sprawi, że codzienna praca kucharzy albo innych pracowników gastronomii stanie się znacznie bardziej komfortowa. 

- Reklama -

NAJNOWSZE INFORMACJE

Rolnicy coraz częściej tracą plony przez ekstremalne zjawiska pogodowe. Dobrowolne ubezpieczenia majątkowe zyskują na znaczeniu

Ekstremalne zjawiska pogodowe coraz mocniej uderzają w rolnictwo. Choć wichury, nawalne opady i przymrozki powodują milionowe straty w uprawach i infrastrukturze, wielu rolników decyduje się tylko na...

Katarzyna Zielińska: Artyści mają trudno w tych czasach. Ktoś wystąpi w jednej z telewizji i szybko jest oceniany, że popiera daną partię

Aktorka przyznaje, że w obecnych czasach trzeba się dobrze zastanowić, z kim podejmuje się współpracę, bo łatwo można się narazić odbiorcom. Często bowiem ocenie i krytyce podlega nie jakość...

Zbliża się szczyt sezonu zakażeń RSV. Jedna czwarta może mieć ciężki przebieg, zwłaszcza u seniorów

Listopad to początek szczytu sezonu na zakażenia RSV, który może trwać do wczesnej wiosny. Ubiegłoroczny był rekordowy – z danych Ministerstwa Zdrowia wynika, że...

Brak zaktualizowanej strategii energetycznej utrudnia rozwój wspólnot energetycznych. Bez odpowiednich regulacji Polska nie wykorzysta potencjału OZE [DEPESZA]

Polska pozostaje jedynym państwem Unii Europejskiej bez zaktualizowanej strategii energetycznej. Za brak aktualizacji Krajowego Planu w dziedzinie Energii i Klimatu (KPEiK) Komisja Europejska skierowała przeciwko Polsce pozew...

Budowanie odporności UE na kryzysy to nie tylko zbrojenia. Coraz więcej uwagi poświęca się łańcuchom dostaw i gospodarce

Przedstawiciele europejskiego biznesu zwracają uwagę na to, że budowanie odporności krajów Unii Europejskiej powinno się skupiać nie tylko wokół inwestycji w zdolności wojskowe, ale przede wszystkim w silną...

UE przyspiesza budowę własnego łańcucha dostaw surowców krytycznych. Dziś niektóre z nich w całości są uzależnione od Chin

Chiny w październiku zapowiedziały wprowadzenie kolejnych ograniczeń w eksporcie metali ziem rzadkich, obejmując licencjami nie tylko eksporterów, lecz także zagraniczne firmy wykorzystujące chińskie surowce lub technologie...

Coraz mniej rolników opłaca składki w KRUS. Średnia emerytura rolnicza to dziś połowa świadczenia z ZUS

Depopulacja wsi i starzenie się społeczeństwa coraz mocniej wpływają na stabilność finansową systemu emerytalnego rolników. Liczba osób ubezpieczonych w KRUS maleje, a wypłata świadczeń w coraz...

Filip Gurłacz: Lubię grać czarne charaktery. Tacy bohaterowie mają w sobie jakiś zakazany owoc, który jest kuszący dla wszystkich

Aktor nie ukrywa, że intrygują go bohaterowie specyficzni, kontrowersyjni i niejednoznaczni, którzy posuwają się do niedozwolonych chwytów i przekraczają granice przyzwoitości. Jeśli więc pada propozycja zagrania...

Reaktor Maria największym osiągnięciem polskich badań jądrowych. Rozwój jego następców wymaga zwiększenia finansowania

W tym roku Narodowe Centrum Badań Jądrowych otrzymało bezterminowe zezwolenie na eksploatację reaktora badawczego Maria od prezesa Państwowej Agencji Atomistyki. Uruchomienie reaktora w 1974...

Sądy będą musiały kierować spory budowlane do mediacji. Ma to przyspieszyć ich rozwiązywanie

1 marca 2026 roku wejdą w życie nowe przepisy Kodeksu postępowania cywilnego. Zgodnie z nimi pierwszym krokiem w rozwiązywaniu sporów budowlanych będą mediacje, na które sąd...

Do systemu kaucyjnego dołączają także małe sklepy. To dla nich duże wyzwanie, ale też szansa

Na półkach polskich sklepów pojawia się coraz więcej produktów ze znakiem „kaucja”. To oznacza, że konsument przy ich zakupie zapłaci dodatkową kwotę, którą...

UE nadal chce przewodzić globalnym wysiłkom na rzecz ochrony środowiska. Niezbędne może być urealnienie celów klimatycznych

Przed rozpoczęciem szczytu klimatycznego COP30 w Belém w Brazylii zarówno Komisja Europejska, Parlament Europejski, jak i Rada UE podkreślały, że Unia potwierdzi na nim swoje zaangażowanie...

O TYM SIĘ MÓWI

Klucz do wiecznej młodości: Regularne zabiegi pielęgnacyjne dla ciała i duszy

W dzisiejszym świecie, gdzie każda minuta wydaje się na wagę złota, łatwo...

Rolnicy coraz częściej tracą plony przez ekstremalne zjawiska pogodowe. Dobrowolne ubezpieczenia majątkowe zyskują na znaczeniu

Ekstremalne zjawiska pogodowe coraz mocniej uderzają w rolnictwo. Choć wichury, nawalne opady i przymrozki powodują milionowe straty w uprawach i infrastrukturze, wielu rolników decyduje się tylko na...

Katarzyna Zielińska: Artyści mają trudno w tych czasach. Ktoś wystąpi w jednej z telewizji i szybko jest oceniany, że popiera daną partię

Aktorka przyznaje, że w obecnych czasach trzeba się dobrze zastanowić, z kim podejmuje się współpracę, bo łatwo można się narazić odbiorcom. Często bowiem ocenie i krytyce podlega nie jakość...